Hur länge kan man ha stödstrumpor på sig?

Hur länge kan man ha stödstrumpor på sig?

Hur länge kan man ha stödstrumpor på sig?

Rätt stöd åt dina ben är viktigt för att blodet ska kunna ta sig tillbaka till hjärtat, vilket annars kan leda till svullna ben och i sin tur smärta. Strumporna ger alltså ett tryck som även brukar benämnas kompression och finns i olika grader.

Stödstrumpor används primärt i situationer eller positioner som lättare kan leda till svullna ben. Under längre resor eller sittande arbetspass till exempel. Frågan är dock hur länge den här sortens strumpor kan bäras? I den här artikeln får du veta mer om stödstrumpornas funktion och hur länge du kan ha dem på.

Vad är stödstrumpans syfte?

När benen svullnar kan det snabbt leda till smärta på grund av dålig blodcirkulation, vilket i längden även kan leda till andra hälsobekymmer. Det finns bland annat en risk att drabbas av blodpropp när blodet samlas i benen under lång tid. Blodproppar i benen kan även vandra upp och täppa igen kärl i andra delar av kroppen, exempelvis i lungorna och hjärnan.

Den som ofta känner att benen lätt svullnar bör använda stödstrumpor för att minska svullnaden och lindra smärtan samtidigt som man hjälper det nedåttryckande blodet att transporteras tillbaka till hjärtat. Stödstrumporna ger ett direkt stöd och tryck som underlättar för venerna att pumpa blodet som lagt sig längst ner i benen tillbaka upp i kroppen.

Använda stödstrumpor

Den som har behov för att bära stödstrumpor bör ha som rutin att sätta dem på sig redan på morgonen eftersom benen inte har hunnit att svälla. Det går utmärkt att bära kompressionsstrumporna en hel dag; exempelvis på arbetet. När det kommer till vila är dock den stående rekommendationen från både läkare och andra experter att ta av strumporna. I vissa fall kan stödstrumporna användas även om natten, men det är i regel något som endast bör göras om en läkare ordinerat detta.


Oavsett anledningen till varför just du kan behöva använda stödstrumpor är det en god idé att jämföra olika modeller. Kompressionen kan exempelvis variera och här är det viktigt att du väljer rätt tryck för just ditt behov.

Faktum är att strumporna gör att du får mer ork och känner dig lättare oavsett du sitter eller står. Kompressionsstrumpor är ett annat begrepp för den här typen av plagg och används dessutom ofta av löpare.

Använd stödstrumpor i dessa situationer: • Vid längre resor där du sitter still • Särskilt vid flygresor – torr kabinluft gör att blodet koagulerar • Sittande arbetspass – exempelvis vid skrivbordsarbete. För att förebygga svullna ben och risken att drabbas av blodpropp är stödstrumpor en praktisk förebyggande åtgärd. Se även till att röra dig när chansen finns och det är alltid skönt att vila med benen placerade uppåt med hjälp av exempelvis kuddar.

Här kan du läsa mer om blodproppar i benen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.