Är du senior och i behov utav hjälpmedel?

senior

Är du senior och i behov utav hjälpmedel?

Åren går vare sig vi vill det eller inte men låt inte åldern hindra dig att leva ett aktivt liv fullt ut. Det finns så otroligt många bra produkter för dig som är senior, produkter som kan underlätta och kompensera för det som kroppen kanske inte längre tycker om eller klarar av. Det är inte ett svaghetstecken att använda hjälpmedel, det är tvärtom en styrka att våga inse att de behövs.

Det finns hjälpmedel du kan få från vården och det finns andra du får skaffa och köpa själv. Det viktigaste är att de passar just dina behov och ditt sätt att fungera. Det är inte säkert att ett visst hjälpmedel som någon annan höjer till skyarna är bästa alternativet för dig.

Rörelse och förflyttning
Att gå och röra sig är viktigt. Det betyder så mycket att komma ut på en promenad ibland eller att själv kunna ta sig till och från olika aktiviteter utan alltför stort besvär. Den som inte är helt stadig på foten kanske tvekar men så ska det inte behöva vara.

Fötter
Våra fötter har burit oss i många år, det är viktigt att vi vårdar dem så mycket det går. Medicinsk fotvård är bra men det finns också mycket fotvård du kan göra själv. Fila bort förhårdnader och smörj in fötterna då och då så mår de bättre. Har du problem med hallux valgus eller ömma tår finns pelotter och andra typer av inlägg som avlastar.

Käpp eller rullator
Om balansen inte är riktigt vad den en gång var kan det kännas tryggt med stöd under promenaden. Det finns smarta käppar som går att fälla ihop och även speciella gå- och sittstöd om du behöver vila dig då och då. Det finns blommiga käppar och strikt svarta, allt efter tycke och smak. Välj en du gillar, då vill du också använda den ofta.

Behöver du mer stöd än en käpp kan ge kanske en rullator är rätt lösning. Det finns många spännande modeller att välja på. En rullator är inte bara ett gåstöd utan är också väldigt praktisk när du ska handla. Kanske en rullator med tygväska passar? Med en sådan har du också alltid trygg förvaring för sådant du vill ha med dig. Är det i stället en snygg och lätt rullator finns det sådana också.

Annat praktiskt
Synen och hörseln kan ofta svikta på äldre dagar. Ta alltid upp sådant med din vårdgivare till att börja med så du får den hjälp som kan behövas där. Men även med glasögon eller hörapparater kan det behövas andra seniorprodukter för att underlätta i hemmet eller vid samvaro med andra. Praktiska förstoringsglas och bra ljus gör det lättare att se det man vill vid exempelvis läsning eller handarbete. Det finns speciella ringklockor som gör att du kan både höra och se när det ringer på dörren.

För hushållsarbete och matlagning finns många olika redskap som är lätta att hantera även om din handstyrka är nedsatt eller om du har problem med finmotoriken. Fundera en stund på vad du tycker är lite besvärligt och välj sedan de seniorprodukter som kan underlätta din vardag.

Söker du efter hörbatterier så rekommenderar vi Udens.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.